Setembre … comencem jugant?

Fa uns quants anys ja ens havia avisat Papert (La máquina de los niños, 1993) … aquells que creuen que els nens prefereixen els videojocs a les activitats de l’aula perquè són més fàcils … estan absolutament i totalment equivocats.

I si no, només cal que proveu de jugar 5 o 10 minuts als jocs que us proposem avui, abans de portar-los a l’aula, perquè aquí el més interessant serà portar-los a l’aula, ja us aviso ara.

Les propostes que portem ens ajuden a activar el cervell, a prendre decisions, a vegades ràpides altres amb temps per pensar, a fer hipòtesis abans de decidir-se, a controlar diferents variables alhora per a superar els reptes, a elaborar estratègies adients per assolir objectius, a modificar, rectificar, canviar i provar de nou, a aprendre dels errors, … desenvoluparem l’orientació espacial, la coordinació visió-motora, la percepció visual i espacial, … treballarem el raonament, la memòria, … potenciarem el desenvolupament de xarxes neuronals, … i fomentarem l’autoestima.

Sí, l’autoestima, les emocions són clau alhora de jugar. Els millors videojocs comencen a un nivell senzill i es van complicant però mantenint la il·lusió de la possibilitat de superar el repte, i la pròpia puntuació (o la dels companys).

Trieu jocs que proposin reptes que impliquin una dificultat interessant però compte que no siguin impossibles.

Comencem pel nivell més senzill … en principi.

Si ets mestre del 3-6 perquè no proves:

· Pels que acaben de començar … Stars Connect

_weesubs

· O també Wee Subs on podem construir el nostre propi submarí i navegar pels fons

dels oceans recollint els peixos i tresors que la missió ens encarregui. També tenim la versió espacial amb wee rockets on haurem de rescatar els alienígenes amb el nostre coet.

· Una partida al Ninja Fruit i no deixis passar ni una peça de fruita però sobretot vigila molt què talles o la pantalla de la tablet t’explotarà (no literalment és clar).

· Unes quantes a Monster Soup intentant salvar els monstres dels aliens que congelen el seu planeta, només cal que els agrupis per forma i color per salvar-los, quants més agrupis de cop, més eines tindràs per descongelar el planeta

· O, si et sembla “divertit”, a iniciar-te en el món dels Angry Birds  en qualsevol de les seves versions, observa com aprenen a fer servir l’aplicació, i com troben el camí per superar totes les pantalles, i aprofita el moment per descobrir que les seves estratègies i les teves són absolutament diferents.

 

Si el teu repte són els 6-9 anys, fes-t’ho amb:

· Una partida amb el Sr. Mistu ajuda aquest iaio i el seu gos pigall a creuar la ciutat per arribar a comprar les olives per la pizza. Semblava senzill quan vas començar no?

_kosmospin

· O unes quantes amb Where’s my perry sense que serveixi de precedent això de recomanar una app de Disney (no sé si tornarà a passar), has de ser capaç de tenir en compte molts elements alhora per poder assolir els reptes i donar prou aigua a les canonades de l’Ornitorinc més famós del món.

· Intenta un nou punt de vista de com utilitzar la tablet amb Kosmo Spin i esforçat per escapar del platet volador que et vol atrapar i destruir el teu planeta.

· O dóna una volta extra al raonament i l’elaboració d’estratègies amb el lladre bondadós de Tiny Thief  a la segona pantalla ja t’adonaràs que els teus alumnes et superaran de seguida en puntuació i rapidesa, no tens res a fer. De totes maneres no et preocupis, està tot controlat i hi ha una guia per als jugadors adults.

 

Però si els teus ja han gastat els dits de les mans i més, intenta superar el seu nivell de joc amb:

· La joia de l’any dels més friquis, Lego Star Wars: The Complete Saga no sé si cal dir gaires coses, segueix el fil de la pel·lícula i supera tots els nivells prenent decisions i … compte … canviant de personatge quan et calgui.

· O amb Spirits  que comença molt relaxat però es va complicant quan el nombre d’esperits que has de salvar varia i la dificultat augmenta, has de ser capaç de triar entre totes les opcions que tens i pensar en tot el grup.

_monument

· Per introduir-se als jocs d’estratègia, on defensar la torre és clau, però amb l’acció a un ritme molt ràpid, pots provar amb Kingdom Rush

· I finalment si a classe tenim cervells molt inquiets i potents podem provar amb Monument Valley una aventura dins arquitectures impossibles com els gravats d’Escher o cada decisió compta.

 

PERÒ … us hem d’advertir que aquesta proposta té trampa, com comprovareu fàcilment, els de 4 anys volen intentar jugar i superar nivells del Lego Stars Wars … i molts cops ho aconsegueixen.

I una darrera idea, … si has jugat a aquests jocs que t’hem proposat i t’has quedat amb ganes de més i millor, la selecció d’aquest estiu de c/net de 30 jocs espectaculars pot ser una bona font per triar la propera partida.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>