Minecraft: Com puc domesticar un cavall? (I)

Hi ha un capítol memorable de South Park, on els pares dels protagonistes es veuen obligats a aprendre a jugar a Minecraft per desactivar el sistema de contrasenyes que bloqueja els continguts televisius per adults.

Curiosament aquest sistema ha estat bloquejat pels menors de la casa, i són els pares qui han de fer les mil i una per poder esbrinar “com es domestica un cavall a Minecraft”. La resposta a aquesta pregunta els permetrà accedir als programes violents i pornogràfics que han estat bloquejats pels nens.

Al marge de la temàtica del capítol i el subtext que podríem analitzar àmpliament, hi ha una de les seqüències que il·lustrar amb força exactitud com moltes vegades els adults intentem acostar-nos als videojocs:

 pare– …i quan comença el joc?

nen- Ja estàs jugant! Això és el joc!

pare- No ho entenc ¿?

nen- Això és perquè estàs pensant com un pare.

nen- A Minecraft no hi ha guanyadors, no hi ha objectius! Només construeixes merdes i veus com altres merdes intenten destruir-les!

Minecraft és un joc de construcció pràcticament infinit.  És el que s’anomena en el sector dels videojocs un sandbox: un joc que et dóna llibertat per fer el que et doni la gana en un món artificial fet a base de cubs pixelats en 3D. La idea no és original, hi ha jocs i experiències prèvies amb aquest tipus de dinàmiques com el terraria.

Minecraft si té història.  La decideixes tu.

Minecraft és un joc en primera persona que deixa en mans dels jugadors -i l’atzar- el fluir i el sentit de la narrativa intrínseca a cada partida.

La història la poses tu. Cal situar-se davant la pantalla amb la mateixa predisposició i interès que quan seus a terra amb un munt de peces de Lego i comences a ajuntar-les per fer una nau espacial, o un campament, o una base secreta d’espies…. Tot el que esculls construir; la zona que decideixes habitar, els materials que utilitzes, tot té el significat específic que nosaltres i la nostra imaginació li vulgui atribuir. Se us acut una experiència de videojoc més personal que aquesta?

Juguem a Minecraft?

A Minecraft cada cop que iniciem una nova partida es genera de manera aleatòria un univers completament nou. Pots explorar el medi on et trobes, recol·lectar matèries primeres com ara fusta, carbó, pedra, ferro… per construir un refugi, o el que vulguis. Cada material té les seves propietats i pot ser útil per fabricar eines que et permetran ser més eficient en la construcció del teu projecte.

La mecànica del joc és molt simple.

Cal que colpegis -fent click o tap- literalment al damunt dels elements que apareixen al mapa per on et mous. Es trenquen en peces més petites que es van emmagatzemant  dins la matriu de materials o de “crafting”, que et permet combinar-los per extreure’n eines o materials prefabricats; taules, portes, una destral, que la pots aconseguir combinant fusta i ferro, o foc -resultat de combinar fusta i carbó- pot ser útil com a torxa a la nit o a l’interior d’una cova-. Hi ha infinitat de foros, on estan publicats els llistats d’elements que es podem crear fent crafting a Minecraft, també pot ser útil consultar la wiki del joc que és força complerta. Existeix una versió en castellà.

image_4_-_minecraft_guide

Voldria fer un apunt sobre l’estètica de minecraft, d’entrada a simple vista podria ser un punt negatiu: píxels enormes, tipografia arcaica, un aspecte primitiu, que al meu modest entendre li dóna un aire atemporal, essencial, com la base mateixa sobre la que se sustenta tot el joc. Un retorn als orígens, a l’arrel, a la memòria se’ns convida a recuperar i connectar amb la nostra imaginació infantil sense prejudicis, lliure i oberta.

Modalitats de joc i grau de dificultat

Pots jugar d’una manera lliure, espontània i despreocupada; més enfocada a la construcció d’enormes estructures que s’aniran complicant a mesura que hi anem dedicant hores de creativitat. En aquesta modalitat tenim accés il·limitat a tots els tipus de materials que existeixen i la quantitat de peces és il·limitada. És un joc infinit on les peces no s’acaben mai. En aquesta modalitat anomenada “creative” el jugador pot volar, no passa fam i pràcticament no hi ha cap enemic que suposi una amenaça pel seu projecte.

Una altra modalitat a la que podem optar al iniciar la partida és “survival”. Aquí s’incorpora el concepte de vida, de fam i d’enemics, tot i així, la supervivència no és l’eix vertebrador de la dinàmica del joc. La supervivència a Minecraft l’entenc com un element que pot afegir més jugabilitat a l’experiència de la construcció, per mi és un element motivador pels jugadors que han de desenvolupar estratègies de construcció i protecció més sofisticades i àgils a l’hora de construir refugis més segurs i obstacles més complexes pels possibles enemics nocturns.

En la seva versió comercial existeix una modalitat de joc anomenada “hardcore, orientada a jugadors més experts -implica un grau de dificultat més alt- on el jugador només té una oportunitat de supervivència: la partida i el món construït desapareix si el jugador no aconsegueix sobreviure.

Si sou fans de Toca Builders, el següent pas és Minecraft tan en al seva versió per tablets,  PC o consola. Si us agrada inventar, imaginar, construir sense haver de desmontar i disposant de material il.liminat aquest pot ser un entreteniment fantàstic!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>