Minecraft: A l’escola també podem jugar en xarxa (II)

Minecraftedu-1

Un aspecte genial que m’agradaria destacar de Minecraft és el seu mode multijugador. A Minecraft la col·laboració funciona: hi ha intercanvi de coneixement, treball en equip i construcció de coneixement conjunta dins i fora del joc. Gràcies a la comunitat de Minecraft i als youtubers de tot el món de totes les edats, existeixen hores i hores de vídeo amb infinitats de possibilitats i camins generats pels propis jugadors que són font d’inspiració per a projectes de tota mena. Tan és així, que des de fa temps funciona la versió Minecraftedu orientada a l’aplicació educativa del joc.

Des del meu punt de vista, Minecraft podria ser útil per treballar a l’aula de manera activa infinitat de competències sigui quin sigui el contingut. He trobat projectes Minecraft d’aula on els estudiants han treballat continguts molt diversos;  projectes d’història: una maqueta del que podria haver estat una ciutat medieval, projectes de medi: la reproducció a escala de l’edifici de l’escola, de física, entre d’altres.

Penso que si juguem  i aprenem al pati entre iguals, també ho podem fer a la xarxa amb Minecraft en mode miltijugador. Aquest joc ens ofereix la possibilitat de treballar les competències digitals i socials generant noves dinàmiques de treball en equip, alhora podem construir contingut significatiu de manera col.laborativa i sobretot ens ho podem passar molt bé imaginant i creant junts.

Vaig estar llegint sobre experiències d’aplicació en contextos educatius del Minecraftedu d’Estats Units, i també sobre els límits i obstacles que es poden presentar alhora d’iniciar-se amb el Minecraft a l’aula.

Em va semblar especialment interessant el que comentava Pat Hough, una mestra de programació de nens de 6 a 10 anys de New York, ara fa 2 anys. Hough explicava com a la majoria de videojocs no ets responsable dels teus actes, ni tan sols del que passa dins del joc, normalment has de fer el que el sistema et permet/obliga a fer per aconseguir un objectiu predeterminat.

A Minecraft, en canvi tu ets el joc. Aquest aspecte és clau. Quan el mestre activa el mode multijugador de Minecraft a l’aula, els nens de primària es posen a jugar tots alhora, i veuen en primera persona com les seves actuacions dins del joc tenen conseqüències dins i fora del joc. Per exemple, veuen com algun company s’enfada quan li prenen alguna peça. Aprenen com han de tractar a la gent a internet: de la mateixa manera que a la vida real. Se n’adonen que cal cooperar per aconseguir objectius comuns. Veuen que els seus actes tenen conseqüències. I com deia Hough, aquest és un aprenentatge valuós, adquirit i que els acompanyarà quan als 13 anys es vulguin fer la pàgina de facebook. Les competències socials també són presents a la xarxa i les adquirim cada dia, formen part del nostre creixement personal. A l’escola també podem jugar a Minecraft  i aprendre junts a relacionar-nos dins i fora de la xarxa, amb Minecraft podem ver un treball molt interessant sobre el desenvolupament de les competències socials. Què en penseu?

One comment on “Minecraft: A l’escola també podem jugar en xarxa (II)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>