La tablet serveix per pensar (I)

El pensament és una operació complexa que inclou la percepció, la memòria, la consciència i les emocions.
Pensar ens ajuda a desenvolupar-nos i a créixer, i si bé per als infants és una activitat constant, als més grans ens costa més.

I les estratègies del pensament es poden despertar amb activitats i jocs.

  • Pensar, abans de res cal l’observació i la percepció.
  • Pensar implica conceptualitzar i reconèixer elements.
  • Per pensar cal fer síntesi, és a dir seleccionar i reunir el que cal ser analitzat pel pensament. Per tant cal comparar, fer connexions i distincions entre elements, opcions i solucions, … per això s’utilitza el raonament analític, la selecció de possibilitats, la tria de les millors alternatives, la identificació de possibles contradiccions, … etc.
  • Pensar obliga a utilitzar la lògica, per tant raonar o trobar relacions entre diferents idees.
  • Pensar inclou l’anàlisi, separar elements d’un fet per comprendre’l.
  • Pensar implica també ser capaç de generalitzar, trobant els punts comuns de diferents objectes o fets.
  • Sovint pensar vol dir ser capaç de fer inferència de les causes i els efectes, i això ens portarà a preveure conseqüències.

Us volem convidar a jugar amb els vostres nanos, al seu costat observant o amb ells participant, a una col·lecció de jocs per la tablet que ens ajuden a pensar, i que treballen sobretot percepció, lògica i memòria.


En aquest post comencem pels més petits de sis anys, que amb ajuda es poden iniciar i després jugar sols, perquè aquests jocs són complexos però ells hi juguen:

Matrix game, 3 jocs de 3 nivells per treballar la percepció i les relacions.
De la mateixa productora podeu trobar altres propostes, ordenar, categoritzar, seqüenciar, …etc.

Thinkrolls, fantàstic joc que obliga a pensar estratègies per aconseguir que cada personatge-bola arribi al final del recorregut. L’hem provat amb els de 4 anys, sols i en equip, és genial com aprenen de ràpid.

Pokoto, no us deixeu enganyar, no és un joc de memòria per als més petits, … és molt més difícil del que sembla i la dificultat augmenta ràpidament, però us el proposem perquè nosaltres hem vist als de 5 anys arribar al nivell 14 i ens hem quedat fascinats, … s’ha de provar.

Altres aplicacions i jocs per als petits els trobareu entre sudokus amb objectes i sense números, puzles i jocs de memòria més comuns.


Si teniu petits curiosos entre 6 i 9 anys podeu provar aquests altres.

Tot depèn de cada nen o nena, i en tot cas els primers nivells poden ser superables però a partir d’un cert nivell, cal ser més gran i tenir desenvolupades estratègies de raonament més elaborades.

Nosaltres us proposem que jugueu primer els adults i si us semblen interessants i prou addictius els proposeu als vostres nens. O en tot cas, jugueu amb ells.

Crazy fun lab, la percepció visual és clau per seleccionar cada caramel o pastisset.

Cargo-bot et fa ordenar les màquines el que han de fer pas a pas, i é sun primer pas a la programació

Slice it, pots dividir les figures geomètriques com et demana l’aplicació? A partir de 6 anys es pot començar a jugar,  però la cosa es complica ràpidament, per tant aneu amb compte !

I fins i tot Symmetry School: Learning Geometry, es pot intentar amb ajuda per fixar-nos en la posició de cada peça.

Hoots, intenta alinear perfectament els mussols movent-los en totes direccions.

Mereixen un post a part les apps de Filimundus, dissenyades per ser capaços de crear enginys que ajudin a resoldre cada repte o problema, us proposem jugar a:
Pettsons Inventions , Pettsons Inventions 2,  Inventioneers
A partir de 6 anys es poden superar alguns nivells, però pels nanos de més de 8, són espectaculars, no cal ajuda, de fet ells us ajudaran a vosaltres a superar els reptes i ho faran millor.


 Una recomanació de final de post:

Si ho feu a casa o amb un sol nen o nena observeu les seves estratègies i processos, això us dirà com raona.

Però si teniu l’oportunitat de veure jugar junts un grup de nens, fixeu-vos en les discussions verbalitzades, i en com s’arriba a les solucions en equip amb la construcció de tots.


 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>