Decàleg de les TIC a casa

Des de l’informe Faros sobre les TIC, del que ja hem parlat en aquest blog, es presenta un decàleg, 10 idees clau, que ens poden ajudar a gestionar les TIC a casa i en família.

decaleg_faros9_cat_2

 1. L’adequació dels recursos al desenvolupament dels infants, als seus interessos, al seu ritme i possibilitats, és una necessitat clau per l’ús de la tecnologia.
  L’adequació dels recursos per a cada edat i inclús per a cada infant té dues clares perspectives:
 • el contingut, ha de ser interessant per als infants quan a temàtica o àmbit i alhora han de ser possible en comprensió segons el nivell de complexitat, i la capacitat de resolució a l’edat de cada nen o nena.
 • i la forma visual i interactiva d’aquest contingut que també determina les possibilitats de comunicació i interacció en edats diferents.

 

 1. Les normes d’ús de les tecnologies a casa haurien de ser parlades, i pactades entre els infants, adolescents i pares. Genís Roca ens recorda que no hi ha un millor software o filtre de control parental que una bona educació en l’ús dels mitjans. Els pares hem d’acompanyar els infants, ens hem d’apropiar del mitjà com fan ells i ajudar-los en el camí, fent camí amb ells.

 

 1. No cal tenir molts dispositius a casa, podem compartir els dispositius, jocs, llistes de discussió, …
  Compartim també espais comuns, a casa, i a les xarxes socials. Tinguem els ordinadors i les tablets als espais comuns i enllacem-nos entre nosaltres al facebook, via whatsapp, al twitter, …etc.
  La comunicació avui es dóna també a les xarxes socials, avis i nets, cosins llunyans, … estem enllaçats al mòbil.
  Això sí, pares i mares … siguem curosos, no trenquem la privacitat dels adolescents sobretot, eduquem-los amb el nostre exemple, en som la seva referència, i eduquem-los parlant.

 

 1. El temps que dediquem a estar connectats ha de ser parlat i decidit, però també ens cal potenciar activitats que no necessitin d’estar connectats, … els adults també. I atenció, insistim, el tema a gestionar no és només el temps d’ús sinó el què fem amb les TIC, i els recursos que seleccionem per jugar, comunicar-nos o crear.

 

 1. Ajudem als infants a ser responsables a les xarxes. Recordem la infografia del Internet Safety.
 • pensa abans de parlar
 • connectat només amb amics
 • sigues amable amb els altres
 • manté les teves dades privades en privat
 • no diguis els teus paswords
 • no participis del bulling
 • no estiguis callat, denuncia, bloqueja i deslligat del/la assetjador/a
 • demana ajuda als amics, pares i profes si cal

 

 1. Ajudem als infants a pensar i a desenvolupar el sentit crític, no tota la informació que rebem (per cap canal) és absolutament certa, aprenem a llegir diferents mitjans, a contrastar idees, a cercar informació verídica.

 

 1. Pares … empodereu-vos, apropieu-vos de les tecnologies com han fet els infants. Juguem, estigueu al dia, busqueu informació, llegiu, connecteu-vos, formeu part de la xarxa, participeu, apreneu a afer servir les tecnologies amb sentit comú.

 

 1. Siguem una bona referència de l’ús dels mitjans per als nostres fills. Els infants aprenen del que fem no del que els hi diem.
  Siguem capaços de desconnectar quan cal, d’utilitzar responsablement la xarxa, i d’utilitzar-la també per aprendre. I en aquest camí, és important compartir també el que fem els grans i els petits, comentar jocs, aplicacions, i deixar que els fills ens expliquin els seus videojocs i ens ensenyin a jugar, i a la inversa.

 

 1. Estigueu a l’aguait dels vostres nanos, adolescents, la soledat, la manca d’amics, poden ser causa d’algunes addiccions amb les tecnologies, si detecteu algun problema busqueu un especialista.

 

 1. Siguem coherents, la nostra vida i activitat familiar amb les tecnologies no és un fet separat de la nostra actitud i activitat en la quotidianitat del dia a dia. No exigim als infants allò que nosaltres no fem, siguem coherents, i recordem que els infants aprenen el que fem no el que els hi diem que facin.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>