Una App al mig del bosc

Si alguna cosa ajuda els nens i nenes a créixer és fer coses que siguin significatives per a ells.

A dalt del Montnegre hi ha una petita escola pública, amb pocs nens, pocs mestres i menys recursos, en uns barracons camuflats al mig del bosc, és l’Escola d’Hortsavinyà.

Aquest curs els “grans” (3r,4t i 5è) han estat capaços de viure un procés d’aprenentatge i creació fantàstic. Els 13 nens i nenes de la classe han dissenyat, programat i publicat una aplicació per mòbil que permet reconèixer els arbres del Montnegre.

Han viscut tot el procés professional pas a pas i se l’han fet a mida. Hauríeu de veure la “xuleta” que van penjar a l’aula per aclarir cada terme del llenguatge de programació i com s’havia d’utilitzar.Els dissenys de les pantalles fets a mà abans de fer les fotos, els botons escrits per ells, el flowchart …

Quan vaig anar a treballar amb ells un matí, abans de començar a programar, jo, sistemàtica de mi, els hi volia explicar tot el procés de disseny i per això els vaig ensenyar a fer un “diagrama de fluxe” abans de programar, però ells em van contestar que el seu seria un “diagrama de LUXE” … i ho va ser.

Ho han aconseguit amb el seu tutor, en Carlos López, i amb el suport de l’Alex i l’Anna (mestres de l’escola) que han sabut treure el millor de cadascú i els han impulsat a aprendre.

Els han empès a pensar la idea des de la seva realitat i el seu context, a seleccionar els arbres, i estudiar les fitxes que havia fet JM. Riera sobre els arbres del Montnegre.
En Carlos els ha permès treballar en tasques diverses segons els interessos, les potencialitats i els talents de cadascú, els ha ajudat a crear tots els continguts (fotos dels arbres i fulles i flors i fruits, textos de naturalistes i artistes sobre cada arbre, botons amb la seva lletra, icones a mida, …).
Els ha ensenyat a programar, els ha deixat provar i equivocar-se, els ha forçat a aprendre dels errors, buscar solucions diverses als problemes que sorgien, … i tot intervenint mínimament (qüestió molt difícil pels que som profes eh!).
Els ha fet treballar segons cada nivell educatiu connectant les àrees de coneixement que necessitaven, matemàtiques, llengua, literatura, art, medi natural, …
Els ha animat a superar un repte que era molt complex, a treballar fort i esforçar-se, cadascun des de la seva aportació personal però amb un objectiu col·lectiu. En definitiva els ha ajudat a treballar en equip i a créixer en el procés.


No sé si us sona tota aquesta actitud i acció educativa: aprenentatge autèntic, centrar-se en l’alumne, proposar reptes, aprenentatge col·laboratiu, … doncs us diré que fa uns quants anys David Istance, el responsable del projecte Innovative Learning Environments a l’OCDE (Organization for Economic Cooperation and Development) va escriure amb el seu equip l’informe amb els resultats de la seva recerca: The Nature of Learning: Using Research to Inspire Practice.

Van establir 7 punt clau per a crear entorns d’aprenentatge que ajudin als alumnes a construir i desenvolupar les seves habilitats en l’actual societat del coneixement:

1. Els aprenents són el centre de l’aprenentatge, els actors principals, totes les activitats giren al seu voltant, i a més els hem de fer conscients del seu propi procés d’aprenentatge perquè siguin autònoms i puguin autogestionar-se.

2. L’aprenentatge és social. Aprenem interactuant amb els altres. Els sistemes cooperatius funcionen. Però també hem de deixar temps per a l’estudi personal i l’aprenentatge autònom.

3. Les emocions són essencials (emocions – motivació – cognició). La motivació i l’autoestima fan eficaç l’aprenentatge.

4. Tots tenim necessitats educatives especials, tots som diferents, els ambients d’aprenentatge han de ser flexibles i adaptatius.

5. Els aprenentatges han de requerir reptes i demandar esforç, no una pressió que sigui excessiva però han de suposar un problema a superar.

6. L’avaluació és part i és eina per l’aprenentatge, no es pot separar, ha de ser consistent amb l’aprenentatge, i ha de ser formativa, donant el feedback rellevant que cal en cada moment.

7. L’aprenentatge consisteix en crear connexions. Entre allò que sabem i allò nou, entre temes i matèries diferents, entre la teoria i la realitat pràctica. Les anomenen connexions horitzontals.

Potser aquests punts us sonen perquè en ells s’inspiren els responsables d’Escola Nova 21.


En Carlos, l’Alex, l’Anna i els seus alumnes han desenvolupat una App, que la podeu baixar en versió beta, la podeu provar i els hi podeu dir que us sembla i ajudar-los a millorar-la. Han estat capaços de crear una aplicació mòbil útil per a ells i per a infants i adults del nostre país és un fet extraordinari per a un grup de nens i nenes de 8, 9 i 10 anys però si heu vist el procés que han hagut de fer per aconseguir-ho us adonareu que encara és més espectacular l’aprenentatge que han adquirit.

Em sento feliç d’haver pogut col·laborar (una miqueta només eh!) amb aquest grup de monstres i també una mica avergonyida que tinguin 10 anys i en sàpiguen més que jo.


Per saber-ne més de l’App i de l’Escola d’Hortsavinyà:

L’App dels arbres del Montnegre
Escola d’Hortsavinyà
L’escola d’Hortsavinyà a la TV, (Amb ulls de nen)
Carlos Lopez

Per saber-ne més de La naturalesa de l’aprenentatge (OCDE):

Innovative Learning Environments & The nature of learning


 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>